Re: Re: Re: Otázka pro vinaře (Skóre: 1) Vložil: oko v Sobota, 16. únor 2013 @ 08:02:22 CET (O uživateli | Poslat zprávu) | V podmínkách Palestiny bys musel před lisováním zbavit hrozny všech kuliček mechanicky poškozených při sběru. V těch se kvasinky už vesele množí a lisuješ už živý mošt. Vylisovat tam mošt bez vysokého stupně obsahu kvasinek je prakticky nemožné. Musel bys vzít naprosto zdravý hrozen, dobře ho umýt (kvasinky už čekají na povrchu kuliček), pak rychle vylisovat a šťávu konzervovat.
Kvasinky jsou bakterie a jsou všude (podobně jako třeba spory hub a plísní). I kdyby Kristus proměnil vodu v nádobách v Káni v mošt, než by ho svatebčané dopili, tak by vesele bublal. Pak by ale svatební otec neříkal ženichovi: "Ty jsi však uchoval dobré víno až do konce." protože u moštu ani u burčáku kvalitu vína senzoricky ještě nerozlišíš - všechno překrývá vysoká hladina cukru nebo kvasnice.
Čisté mladé víno se už dá pít. U nás se stalo v poslední době velkou módou tzv. svatomartinské.
Nicméně pravý požitek chuti a vůní přináší až víno staré, vyvážené, zharmonizované.
|
| Nadřazený |
|