Aha, díky za odpověď. Ve vztahu k adventismu to radši zopakuju, abych měl jistotu, že jsem to pochopil správně - zkoušky z biochemie pro mě byly čímsi na rozhraní očistce a pekla:-)) (to ber jako literární nadsázku).
Vylisovaná šťáva = mošt. Neobsahuje alkohol, ale v takovém stavu vydrží jen velmi krátkou dobu. V podmínkách Palestiny spíš ty hodiny. To je to, co prodává jako džus, ale aditivy je zamezeno tomu kvašení.
Burčák, řezák, mladé víno a staré víno jsou všechno alkoholické nápoje. U burčáku to tedy vím, protože jsem ho na Moravě pil (nebyl to ten burčák pro Pražáky, ale přímo u vinaře). Slovo řezák jsem dosud neslyšel, ale protože už burčák je alkoholický, je alkohol ve všech dalších typech.
Konenčně pořádně chápu ta podobenství o mladém víně. Ty se domníváš, že při poslední večeři pili to mladé víno, nebo víno "staré". Pokud by Kristus na svatbě vodu proměnil v mošt, byl by z něj rychle (v řádu hodin) burčák, tj. alkoholický nápoj. Je to tak?
Omlouvám se, pokud jsou mé otázky směšně triviální, ale je lépe zeptat se dvakrát. Jinak adventisté používají právě ten éčky narvaný mošt. |