Grano Salis NetworkGrano SalisGranoChatMusicalise-KnihyModlitbyD K DKřesťANtiqC H M IMOSTYNotabeneECHO 
Vítejte na Grano Salis
Hledej
 
Je a svátek má Radoslav.   Vytvoření registrace
  Článků < 7 dní: 0, článků celkem: 16656, komentáře < 7 dní: 206, komentářů celkem: 430106, adminů: 60, uživatelů: 5253  
Vyzkoušejte
Jednoduché menu

Úvodní stránka

Archiv článků

Protestantské církve

Veřejné modlitby

Zpovědnice

e-Knihovna

e-Knihy pro mobily

Kam na internetu

Soubory ke stažení

Recenze

Diskusní fórum

Tvůj blog

Blogy uživatelů

Ceny Zlatá Perla

Ceny Zlatá Slza

Doporučit známým

Poslat článek


Tip na Vánoční dárek:

Recenze
Obsah
OBJEDNAT


GRANO MUSICALIS

Hudební portál
GRANO MUSICALIS
mp3 zdarma

Velký pátek

Vzkříšení


Pravidla


Kdo je online
Právě je 536 návštěvník(ů)
a 1 uživatel(ů) online:

gregorios777

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma registrovat kliknutím zde

Polemika


Přihlášení

Novinky portálu Notabene
·Selhání pøedstavitelù Jižních baptistù pøi ochranì obìtí sexuálního zneužívání
·Sbor Bratrské jednoty baptistù v Lovosicích vstoupil do likvidace
·Informace z jednání Výkonného výboru BJB dne 10. kvìtna 2022
·JAS 50 let: Adrian Snell, trièko a beatifikace Miloše Šolce
·Online pøenosy ze setkání všech JASákù k 50. výroèí pìveckého sboru JAS
·Prohlášení tajemníka Èeské evangelikální aliance k ruské agresi na Ukrajinì
·Jak se pøipravit na podzimní vlnu?
·Kam se podìly duchovní dary?
·Bratrská jednota baptistù se stala èlenem Èeské eavngelikální aliance
·Patriarcha Kirill v Západu vidí semeništì zla a sní o vizi velkého Ruska

více...

Počítadlo
Zaznamenali jsme
116880770
přístupů od 17. 10. 2001

Za obsah komentáře zodpovídá jeho autor.

Není povoleno posílat komentáře anonymně, prosím registrijte se

Re: Otázka pro vinaře (Skóre: 1)
Vložil: oko v Pátek, 15. únor 2013 @ 11:26:03 CET
(O uživateli | Poslat zprávu)
Vylisovaná šťáva je mošt, nikoli víno.
V našich podmínkách v rozpětí několika málo hodin až dnů (záleží na teplotě prostředí) se namnoží kvasinky a mošt začne jejich činností perlit (uvolňují CO2). Nakonec nastane bouřlivé kvašení a tomuto stavu říkáme burčák.

Opravdový burčák trvá často jen několik hodin (říká se mu také "kobylí mléko", protože je nejen sladký, ale i výrazně teplý, jako čerstvě nadojené mléko) a nemá nic společného s tím, co se prodává u silnic.

Při tomto bouřlivém kvašení dochází činností kvasinek k přeměně cukru na alkohol a když hladina alkoholu dosáhne určité úrovně, začne brzdit činnost kvasinek a kvašení se výrazně zklidní. Takovému vínu se pak říká "řezák", protože lahodná chuť vína je ještě překryta množstvím kvasinek a zbylý cukr to už nedokáže zakrýt.
Nakonec probíhá pomalé dokvášení (6 týdnů až několik měsíců), než alkohol kvasinky umrtví a ony sednou jako kal ke dnu. Tím se víno vyčistí a pak se z kvasinek stáčí do čistých nádob. Říká se mu "mladé víno" a může ještě trochu pracovat (na jazyku perlí).

Osobně si myslím, že až o takovém vínu hovořil Kristus v podobenství.
Pokud bys dal do jakéhokoliv i toho nejpevnějšího měchu přímo vylisovaný mošt, musel by se roztrhnout. Množství CO2 vyrobeného kvasinkami je totiž obrovské.


Pokud naleješ burčák do pet láhve a napevno dotáhneš uzávěr, láhev se nafoukne jako balon a posléze vybuchne.


Džus z hroznů, který koupíš v krámě, je přímo "narvaný  éčkama". Toho bych se nenapil. Radši čistou vodu.


| Nadřazený

Stránka vygenerována za: 0.18 sekundy