Založen: Nov 22, 2009 Příspěvky: 1235 Bydliště: Česká republika
Zaslal: ne květen 28, 2023 6:16 am Předmět: Efezským 6, 10-17. Svou sílu hledejme u Pána.
Efezským 6, 10-17.
Svou sílu hledejme u Pána
:
10 A tak, bratří, svou sílu hledejte u Pána, v jeho veliké moci.
11 Oblečte plnou Boží zbroj, abyste mohli odolat ďáblovým svodům.
12 Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům, ale proti mocnostem, silám a všemu, co ovládá tento věk tmy, proti nadzemským duchům zla.
13 Proto vezměte na sebe plnou Boží zbroj, abyste se mohli v den zlý postavit na odpor, všechno překonat a obstát.
14 Stůjte tedy ‚opásáni kolem beder pravdou, obrněni pancířem spravedlnosti,
15 obuti k pohotové službě evangeliu pokoje‘
16 a vždycky se štítem víry, jímž byste uhasili všechny ohnivé střely toho Zlého.
17 Přijměte také ‚přilbu spasení‘ a ‚meč Ducha, jímž je slovo Boží‘.
Zaslal: ne květen 28, 2023 11:25 am Předmět: Re: Efezským 6, 10-17. Svou sílu hledejme u Pána.
brusle7 napsal:
Efezským 6, 10-17.
Svou sílu hledejme u Pána
:
10 A tak, bratří, svou sílu hledejte u Pána, v jeho veliké moci.
11 Oblečte plnou Boží zbroj, abyste mohli odolat ďáblovým svodům.
12 Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům, ale proti mocnostem, silám a všemu, co ovládá tento věk tmy, proti nadzemským duchům zla.
13 Proto vezměte na sebe plnou Boží zbroj, abyste se mohli v den zlý postavit na odpor, všechno překonat a obstát.
14 Stůjte tedy ‚opásáni kolem beder pravdou, obrněni pancířem spravedlnosti,
15 obuti k pohotové službě evangeliu pokoje‘
16 a vždycky se štítem víry, jímž byste uhasili všechny ohnivé střely toho Zlého.
17 Přijměte také ‚přilbu spasení‘ a ‚meč Ducha, jímž je slovo Boží‘.
Přidám i 18. verš, který bývá špatně překládán nebo spíše špatně místo překladu vykládán:
18.Každou modlitbou a prosbou se v každý čas modlete duchem a k tomu bděte s veškerou vytrvalostí a prosbou za všechny svaté, ...
Víme, že v originále nejsou kapitoly a verše, nýbrž jde o souvislý text. Takže správně by to mělo být ve spojení s veršem 17 takto:
Přijměte ... meč Ducha, jímž je Slovo Boží, každou modlitbou a prosbou se v každý čas modlete duchem a k tomu bděte...
To znamená, že Boží Slovo se máme modlit, neboť tak z toho Slova přijímáme sílu, moc a to, co potřebujeme v boji proti nepříteli, abychom všechno vykonali a zůstali stát. Tak, jako naše tělo přijímá sílu z jídla, tak jedení Božího Slova nám jako Tělu dává sílu k boji.
Plná Boží zbroj je pro celé Tělo Kristovo, ne pro jednotlivce. Ruka může vzít do ruky štít, ale nemůže si obout boty k pohotové službě evangeliu pokoje.
Pokud by někdo namítl, a co přilba spasení, ta je přece na hlavu a Hlava je Kristus? No právě - Kristus je Hlava a je Spasitel a máme mít mysl Kristovu, která nás chrání před našimi či jinými zlými myšlenkami, které nejsou od Boha.
Vrátím se ještě k 10. verši, který lépe a výstižněji uvádí Český studijní překlad.
Nakonec, moji bratři, posilujte se v Pánu a v převaze jeho síly.
Kdybychom totiž hledali sílu u Pána a ne v Něm, minuli bychom podstatu následujících veršů, poněvadž už ve SZ, v Žalmu 28 a 118 je napsáno Hospodin je má síla.
Když se nad tím zamyslíme, celá zbroj je vlastně sám Pán. No, a my jsme Jeho Tělo, které si má Krista obléknout, aby v duchovním boji mohlo vítězit a zvítězilo. Naše těla jsou nám v duchovním boji k ničemu, Bůh v Kristu bojuje za nás a my s Ním na Jeho, tj. na vítězné straně, protože ve skutečnosti už je dobojováno.
My jen držíme pozice a zaujímáme naše postavení v nebesích, odkud je ten duchovní boj proti vládám, proti autoritám, proti světovládcům této temnoty, proti duchovním mocnostem zla v nebeských oblastech, veden. Ze země a tělesnými prostředky se vést nedá.
Zaslal: ne květen 28, 2023 11:49 am Předmět:
Já bych to intiutivně vyjádřila takto:
"Chytni se Ježíše za ruku, zavři oči a leť"!¨
Nebo:
"Schovej se v Něm, Kristus ta Tebe zvítězí"!
Nebo:
Žalm 23: "I když procházím údolím stínu smrti,
Nebojím se zla, protože jsi se mnou"...
Zaslal: ne květen 28, 2023 11:55 am Předmět:
brusle7 napsal:
Já bych to intiutivně vyjádřila takto:
"Chytni se Ježíše za ruku, zavři oči a leť"!¨
Nebo:
"Schovej se v Něm, Kristus za Tebe zvítězí"! (opraveno ta<>za)
Nebo:
Žalm 23: "I když procházím údolím stínu smrti,
Nebojím se zla, protože jsi se mnou"...
Všechna tři vyjádření jsou případná - první a třetí doplňují to prostřední jako jeho důsledek, následek, výsledek.
Zaslal: ne květen 28, 2023 12:14 pm Předmět:
Ano, Willy...
A víme, že toto je práh tajemna, práh mystiky, cesta k Ježíši... A u mne stále převažuje intuice nad slovem - či slovo spíše potvrzuje tu intuici než naopak... slovo intuice vnímám jako schoulení se v Něm v novém poznání - i beze slov...
Zaslal: ne květen 28, 2023 12:26 pm Předmět:
brusle7 napsal:
Ano, Willy...
A víme, že toto je práh tajemna, práh mystiky, cesta k Ježíši... A u mne stále převažuje intuice nad slovem - či slovo spíše potvrzuje tu intuici než naopak... slovo intuice vnímám jako schoulení se v Něm v novém poznání - i beze slov...
Intuice je součást ducha, spolu se společenstvím a svědomím. Má svůj význam v tom smyslu, že díky ní nám Duch právě připomíná související Boží Slovo, je-li to Slovo v našem srdci, neboli ze Slova=Logos (psané, obecně platné) činí Slovo=Rhema (živé, okamžité, vztahující se k situaci, stavu apod.).
Proto v nás má Boží Slovo bohatě přebývat, aby Duch měl co připomínat (Ko 3:16).
A někdy to jde ještě dál - uvedu na příkladu. Na jedné modlitební se ke mně naklonil bratr a ptal se mne ve stylu: "Nevíš, kde je v Bibli to o tom...?" Vzal jsem moji Bibli a jenom tušil, kde by to mohlo být. Otevřel jsem ji a bylo to přesně v té knize a na straně, kde to místo bylo.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.