Grano Salis NetworkGrano SalisGranoChatMusicalise-KnihyModlitbyD K DKřesťANtiqC H M IMOSTYNotabeneECHO 
Vítejte na Grano Salis
Hledej

Je a svátek má Edita.   Vytvoření registrace
  Článků < 7 dní: 7, článků celkem: 16938, komentáře < 7 dní: 256, komentářů celkem: 446851, adminů: 60, uživatelů: 5282  
Vyzkoušejte
Jednoduché menu

Úvodní stránka

Archiv článků

Protestantské církve

Veřejné modlitby

Zpovědnice

e-Knihovna

e-Knihy pro mobily

Kam na internetu

Soubory ke stažení

Recenze

Diskusní fórum

Tvůj blog

Blogy uživatelů

Ceny Zlatá Perla

Ceny Zlatá Slza

Doporučit známým

Poslat článek

Tip na Vánoční dárek:

Recenze
Obsah
OBJEDNAT

GRANO MUSICALIS

Hudební portál
GRANO MUSICALIS
mp3 zdarma

Velký pátek

Vzkříšení

Pravidla

Kdo je online
Právě je 157 návštěvník(ů)
a 1 uživatel(ů) online:

cizinec

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma registrovat kliknutím zde

Polemika

Přihlášení

Novinky portálu Notabene
·Selhání pøedstavitelù Jižních baptistù pøi ochranì obìtí sexuálního zneužívání
·Sbor Bratrské jednoty baptistù v Lovosicích vstoupil do likvidace
·Informace z jednání Výkonného výboru BJB dne 10. kvìtna 2022
·JAS 50 let: Adrian Snell, trièko a beatifikace Miloše Šolce
·Online pøenosy ze setkání všech JASákù k 50. výroèí pìveckého sboru JAS
·Prohlášení tajemníka Èeské evangelikální aliance k ruské agresi na Ukrajinì
·Jak se pøipravit na podzimní vlnu?
·Kam se podìly duchovní dary?
·Bratrská jednota baptistù se stala èlenem Èeské eavngelikální aliance
·Patriarcha Kirill v Západu vidí semeništì zla a sní o vizi velkého Ruska

více...

Počítadlo
Zaznamenali jsme
124499026
přístupů od 17. 10. 2001

granosalis.cz :: Zobrazit téma - Jidáš
 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jidáš
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra granosalis.cz -> Cesta s Ježíšem
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Willy
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: čt květen 25, 2023 12:50 pm    Předmět: Citovat

Milá Brusle,
moje modlitba (kromě jiných) na začátku dne je tato:

"Pane Ježíši, děkuji za nový den, kdy Tě mohu vzít za svého Pána a podřídit se Tvému postavení Hlavy. Pane, postav si svůj trůn v mém životě, ukrytém s Tebou, s Kristem v Bohu. Postav si Tvůj trůn v samém středu mé bytosti - tu celou obsaď a naplň sám sebou a uveď celý tento Tvůj, můj, náš den s mým denním životem pod Tvůj trůn. Amen."
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu AOL Instant Messenger Yahoo Messenger MSN Messenger
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: pá květen 26, 2023 5:35 am    Předmět: Citovat

Shona napsal:
. Vlastně, posledně jsme debatovali do jaké míry odpouštět. Jeden bratr nedokáže druhému odpustit. Vlastně oba navzájem a tam je těžké do toho vstupovat. Mohou o to ale někoho požádat. K tomu já nejsem povolaná. Já se hlavně modlím za ty, kteří se mezi námi ujímají vedení, aby rozhodovali správně a aby nedošlo ke křivdě.

Milá Shono, ještě jsem si všimla slovního spojení "do jaké míry" odpouštět. Tomu nerozumím, můžeš mi prosím vysvětlit?
Za mne totiž je odpuštění buď naplno a prostě JE - nebo odpuštění zatím být nemůže a NENÍ.
Jinak vstupy lidmi a tlak na odpuštění od lidí jen zhoršuje stav oběti (nepřímo tím bagatelizuje vinu útočníka). Jen Bůh toto může vidět a uzdravit, urovnat, nikoliv druhý člověk - ten naopak může nevhodným posouzením jen velmi a velmi uškodit (protože nezná skutkovou podstatu problému či sporu)...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Yahoo Messenger
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: pá květen 26, 2023 5:36 am    Předmět: Citovat

Willy napsal:
Milá Brusle,
moje modlitba (kromě jiných) na začátku dne je tato:

"Pane Ježíši, děkuji za nový den, kdy Tě mohu vzít za svého Pána a podřídit se Tvému postavení Hlavy. Pane, postav si svůj trůn v mém životě, ukrytém s Tebou, s Kristem v Bohu. Postav si Tvůj trůn v samém středu mé bytosti - tu celou obsaď a naplň sám sebou a uveď celý tento Tvůj, můj, náš den s mým denním životem pod Tvůj trůn. Amen."

A M E N.
Frantisek100
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: pá květen 26, 2023 12:36 pm    Předmět: Citovat

Vzpomínám si na jeden úžasný film o Amíšech. Jeden muž tam ve škole zastřelil asi devět či více dívek. Stalo se to v roce 2010 a film je podle pravdy. A tam je nádherné scénka rozhovoru otce se svojí dcerou, která to peklo přežila

„Tati, já toho člověka, co udělal tu zlou věc, hrozně nenávidím“

„ Ano udělal zlo věc. A já tě za to, že ho nenávidíš, neodsuzuji. Můžeš ho nenávidět, jak dlouho chceš
A pověs mi, ta nenávist v tobě, jaký je to pocit? Je to dobrý pocit?

Děvče kývá hlavou „Ne, není to dobrý pocit“

„ Nenávist je velmi chladná věc s ostrými zuby a ona sežere celé tvoje srdce a nenechá ani kousek pro lásku.
Máme štěstí, že Bůh nám dal tomu porozumět. Jedině on má právo trestat, abychom ten hrozný balvan nenávisti v sobě nemuseli nosit, pokud jsme ochotni odpustit.“

„A tati, mohla bychom mu odpustit a také ho trochu nenávidět?“

Dětská reakce odpovídá i našemu dospělému já. Jak je to těžké!!!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Willy
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: pá květen 26, 2023 2:44 pm    Předmět: Citovat

Je-li to Pánovo břímě, je lehké, jsme-li s Kristem zapřaženi v Jeho jhu.
Je-li to naše břemeno a nejsme-li s Pánem v Jeho jhu, neuneseme ho.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu AOL Instant Messenger Yahoo Messenger MSN Messenger
Shona
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: pá květen 26, 2023 8:12 pm    Předmět: Citovat

Zdravím!
Zkouším se ponořit do představy, že mi někdo natolik ublížil, že bych ho nenáviděla... No a nejde to. Ale stává se mi, že s někým opovrhuji, to se vám přiznám. Třeba s nějakými zaprodanými politiky, novináři, arogantními úředníky a vůbec arogantními lidmi. Arogance mi vadí ze všeho nejvíc... No tak láska k nepřátelům to moc není. Je to první reakce na takové lidi. Opovržení. Jsem ráda, že je bude soudit Bůh. Nemohla bych někoho soudit. Pohrdání s druhým také není dobrá vlastnost, ale nenávist a závist musí dotyčného dost trýznit. To musí být hrozný pocit. Ale přátelé, já se utěšuji, že svědkové víry ze SZ také nebyli dokonalí. Pořád máme čas na sobě pracovat. Tak kdybychom byli dokonalí, k čemu by nám pak byla výkupní oběť Ježíše?
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: pá květen 26, 2023 8:36 pm    Předmět: Citovat

Shono, nemusí jít o nenávist, ale o citovou averzi - má navenek podobné projevy - odmítání komunikace a odpor, pokud oběť tlačíme do odpuštění - třeba po dlouhodobém týrání v rámci posttraumatického stressového syndromu...
Willy
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: pá květen 26, 2023 8:46 pm    Předmět: Citovat

Shona napsal:
Zdravím!
Zkouším se ponořit do představy, že mi někdo natolik ublížil, že bych ho nenáviděla... No a nejde to. Ale stává se mi, že s někým opovrhuji, to se vám přiznám. Třeba s nějakými zaprodanými politiky, novináři, arogantními úředníky a vůbec arogantními lidmi. Arogance mi vadí ze všeho nejvíc... No tak láska k nepřátelům to moc není. Je to první reakce na takové lidi. Opovržení. Jsem ráda, že je bude soudit Bůh. Nemohla bych někoho soudit. Pohrdání s druhým také není dobrá vlastnost, ale nenávist a závist musí dotyčného dost trýznit. To musí být hrozný pocit. Ale přátelé, já se utěšuji, že svědkové víry ze SZ také nebyli dokonalí. Pořád máme čas na sobě pracovat. Tak kdybychom byli dokonalí, k čemu by nám pak byla výkupní oběť Ježíše?

Dokonalí být máme, ale víme, že ne sami v sobě z vlastní síly, nýbrž v Kristu. To Pán se má stát naší dokonalostí tak, jako se nám stal moudrostí od Boha, spravedlností, posvěcením (svatostí) a vykoupením - a vlastně vším, čím chce Bůh, abychom se stali my. Jen se Mu otevřít a dát Mu ten prostor.
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: so květen 27, 2023 6:30 am    Předmět: Citovat

Milá Shono,
nenávisti a závisti je ve světě plno. Známe to možná již od od základní nebo střední školy - třeba jediné dítě normálně přinese domácí úkol třeba z fyziky - všichni ostatní ve třídě učiteli tvrdí že žádný úkol ve třídě nedostali - a ten jediný pravdomluvný odevzdávající úkol může být zdrojem nenávisti, lynčování, posměchu, závisti apod. (protože kdyby úkol i on zapřel - dle smýšlení spolužáků - nemuseli celá třída "kvůli němu" dostat pětky).
Nebo se stane, že se šéf snaží odměnit pracovníky, kteří více a lépe pracují - a když se to dozví kolegové, tak pukají závistí a ten odměněný v podstatně nemá odměnu k relaxaci, ale spíše jako psychický trest od kolegů - posměšky, lynč, různé smyšlené dohady a pomluvy...
Ano - použila jsem vyhrocené situace - ale jsou takové typické - jak si lidé závidí - a není proti tomu moc obrana...
Příčinou je neláska v srdci vůči bližnímu - neschopnost milovat bližního jako sebe sama.
Shona
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: so květen 27, 2023 7:25 am    Předmět: Citovat

Milá Brusle, do odpuštění nikoho netlačím a to se mi hodně lidí svěřuje, co si prožilo a nedokáže to. Říkám, to chce čas. Ale určitě nenutím nikoho žít s tyranem. To známe v minulosti k čemu vedlo. Zvlášť, když jsou oběťmi právě děti. Takové případy znám. Oběti se styděly říct o pomoc a jejich děti týrání deformovalo. Já jsem špatný psycholog, ale umím naslouchat a snažím se dát praktickou pomoc.
Jsem dost citlivá na to, co se děje ve světě a to bylo na začátku mého hledáni Boha. Poznala jsem hodně kruté příběhy i týrání a zneužívání dětí a k těm jejich tyranům, když si vzpomenu, cítím odpor dodnes. Není to nenávist, ale odpor. Milovat nepřátele vnímám jako nemstít se jim a nechat ten soud Bohu. On vidí do jejich srdce a co si prožili oni sami.

Nesuďte, abyste nebyli souzeni. Jakým soudem totiž soudíte, takovým budete souzeni, a jakou mírou měříte, takovou vám bude odměřeno.

Toto je mi srozumitelné. Je spousty křivd, které se dají odpustit, ale jsou rány, které i po letech bolí. Na někoho bylo hodně naloženo a jsme tu od toho takovým lidem pomáhat. Já upírám zrak vpřed a to mi pomáhá mávnout nad minulostí rukou. Oproti jiným lidem jsem tolik zla neprožila a sama jsem se dopustila dost chyb. Jenže opravdu zraněných lidí jsem poznala také hodně. Jednou jsem si uvědomila, jak i věřící může zraněnému ublížit. Kdysi jsem poslouchala rádio Proglas a tam nějaký duchovní odpovídal lidem. Volala paní, která se svěřila, že ji někdo tak moc ublížil, že mu nedokáže odpustit, ač se snaží sebevíc. On ji odvětil naučenými frázemi, ale tak hrubě ji vytkl její nelásku, že se ta paní srdceryvně rozplakala. Něco se snažila říct, ale on jí zavěsil. Vlastně jí vůbec nezajímalo, co se té paní stalo. Už jsem to rádio nikdy nezapla. Vrylo se mi to do paměti a snažím se, abych se nikdy nedopustila kvůli své prostořekosti takových soudů nad druhým člověkem. Někdy je nejlepší mlčet a vyslechnout, modlit se a ve vhodný čas promluvit. Nebo jen tak toho druhého obejmout a nedělat věc ještě složitější, než je. Ach jo. Jak já se těším až přijde Ježíš!
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: so květen 27, 2023 11:56 am    Předmět: Citovat

Shono, to je fajn, že se těšíš na příchod Ježíše❤️
On to vše, co my nedokážeme, obejme za nás!

Jinak já s tématem odpuštění mám vnitřní citovou averzi, kdy lidé vážné věci místo pomoci obětem řeší "tak si odpusťte navzájem a šmytec"... Nebývá to takto jednoduché a já osobně bych si vůbec nedovolila někomu ani naznačit, že má někomu něco odpustit (protože do toho třetí strana nikdy nevidí a neví, jaké další trauma pak oběť musí "spolknout" v podobném přístupu)... Odpuštění nebo neodpuštění má být výsledkem možností oběti, jejím zpracováním (bez rad či tlaku od druhých)...
Shona
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: so květen 27, 2023 12:33 pm    Předmět: Citovat

Jsem ráda, že se mnou tedy souhlasíš. Nalomenou třtinu nedolomit a doutnající knot neuhasit. Člověk, který je slabý, v soužení vidí někdy všechno černě. Ježíš byl také slabý, když nesl kříž a musel přijmout pomoc. Jsme tu od toho. Je těžké pomáhat, když druhý si za svoje těžkosti může sám a nepřipouští si to. Nebo si připustí a pak to i lépe snáší. Je to případ od případu.
Willy
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: so květen 27, 2023 12:37 pm    Předmět: Citovat

brusle7 napsal:
Shono, to je fajn, že se těšíš na příchod Ježíše❤️
On to vše, co my nedokážeme, obejme za nás!

Jinak já s tématem odpuštění mám vnitřní citovou averzi, kdy lidé vážné věci místo pomoci obětem řeší "tak si odpusťte navzájem a šmytec"... Nebývá to takto jednoduché a já osobně bych si vůbec nedovolila někomu ani naznačit, že má někomu něco odpustit (protože do toho třetí strana nikdy nevidí a neví, jaké další trauma pak oběť musí "spolknout" v podobném přístupu)... Odpuštění nebo neodpuštění má být výsledkem možností oběti, jejím zpracováním (bez rad či tlaku od druhých)...

Milá Brusle a Shono
Věřím, že právě z tohoto důvodu ustanovil Pán Ježíš "institut" zadržení hříchů zmíněný v Janovi 20:23 - „Komu odpustíte hříchy, tomu jsou odpuštěny, komu je zadržíte, tomu jsou zadrženy.“
František tu napsal, že odpuštění může být nebo je zneužitelné a to se vztahuje právě na případ, o němž píše Brusle.

K tomu bych doplnil pasáž Ř 12:17:21
Nikomu neodplácejte zlým za zlé. Přede všemi lidmi mějte na mysli ušlechtilé věci. Je-li možno, pokud to záleží na vás, mějte pokoj se všemi lidmi. Nemstěte se sami, milovaní, nýbrž dejte místo Božímu hněvu, neboť je napsáno: ‚Mně patří pomsta, já odplatím, praví Pán.‘ Ale: ‚Jestliže má tvůj nepřítel hlad, dávej mu jíst, a má-li žízeň, dávej mu pít; když to budeš činit, nasypeš žhavé uhlí na jeho hlavu.‘ Nenech se přemáhat zlem, ale přemáhej zlo dobrem. Tady je jasné, že hlad a žízeň nejsou myšleny jen fyzicky.

A ještě jedna věc. Čisté srdce před Bohem ve vztahu k lidem je takové, které nemá nic proti nikomu - tedy ani proti nepřátelům, to je základ pro milování lidí včetně milování nepřátel. To ale neznamená, nechat si "kálet na hlavu".

Máme tu precedens, samotného Pána Ježíše, když se Ho ptal velekněz na jeho učedníky a učení (Jan 18:21-23), odpověděl nejprve jemu a pak jednomu strážci:
Proč se ptáš mne? Zeptej se těch, kteří slyšeli, co jsem jim pověděl; hle, tito vědí, co jsem řekl.“ Když to řekl, jeden strážce, který stál poblíž, dal Ježíšovi ránu se slovy: „Takto odpovídáš veleknězi?“ Ježíš mu odpověděl: „Jestliže jsem promluvil zle, vydej svědectví o tom zlém; jestliže však správně, proč mě biješ?“
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: so květen 27, 2023 6:20 pm    Předmět: Citovat

Milá Shono, ohledně pomoci je třeba respektovat, zda člověk chce pomáhat, nebo jen sdílet. Někdy je ta největší pomoc dotyčnému právě možnost sdílení u někoho v bezpečí, aby s tím nebyl sám.
brusle7
Druhý pilot
Druhý pilot

PříspěvekZaslal: so květen 27, 2023 6:24 pm    Předmět: Citovat

Willy, ano, odpuštění může být zneužitelné. Pachatel se oběti následně jen vysměje. Tyran se oběti vysměje. Tyran je pak "na koni" a oběť se cíti dále ještě více ponížena... Proto já jsem pro to, nikdy nenavrhovat a nevnucovat druhému nutnost odpuštění, pokud to nezpracuje a nechce takto poškozený sám od sebe....
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra granosalis.cz -> Cesta s Ježíšem Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Další
Strana 5 z 9

Přejdi na: