Založen: Nov 22, 2009 Příspěvky: 805 Bydliště: Česká republika
Zaslal: so červen 03, 2023 5:40 pm Předmět: GS B7 historie 2019 - Chorobná (reportáže o sex. zneužívání)
Z historie mých článků GS - 2019 - zveřejňuji znovu po 4 letech:
V souvislosti s reportážemi (Slonková -Kubík) a sexuálním zneužívání kněžími v ŘKC mne napadají otázky:
1/ Otázka hranic u výchovy k autoritám?
2/ Poslušnost - slepá poslušnost?
3/ Výklad 4. přikázání u dětí (rodiče a další pomocníci ve výchově, včetně učitelů a kněží)?
4/ Manipulace?
5/ Postavení kněze do role Boha a výchova k tomu?
Budu se těšit na diskusi. Znám velmi detailně neotřesitelný systém "fungování církevních autorit" v ŘKC a strach lidí se autoritám vzepřít, pokud vnímají rozpor se svědomím a církevní autority nemohou respektovat (následuje posměch, tresty, vyloučení a role "odpadlíka" - kdy všichni v 99% věří knězi a jeho "pravdě").
Založen: Feb 04, 2004 Příspěvky: 173 Bydliště: Czech_Republic
Zaslal: ne červen 04, 2023 8:26 am Předmět:
Ten příběh jsem podrobně sledoval i na facebooku některých osob. Bohužel jsem nemohl pochopit, jak může taková patnáctiletá dívka tak naletět. Tady chyběla sexuální výchova. Stačilo by, když té výchovy nejsou schopni rodiče, přečíst si nějaké knihy. A v té době před dvaceti léty takové i dobré knihy byly. Pak jsem nepochopil ani reakce matky. Ta dívka musela být hrozně neštastná. A prožívala zneužívání několik let. Neměla se komu svěřit, nevěděla, co je normální a co normální není. Zajímavé je, že obviněním a přiznáním přišla až po dlouhých letech, kdy se těžko něco dokazuje. Bylo to pro ni trauma i po letech. Navíc tuhle dívku pak zneužil i jiný člověk, když jela se zájezdem do Říma. A kněz se vše snažil zamést po kobereček, že ji podplatil drobnými věcmi, které ji na zájezdu koupil, a poradil, aby mlčela.Prostě hrůza. Takže byla chyba nejen na faráři, ale i v té církevní společnosti. Chyběla možnost někde najít pochopení, sdílení apod. A stačilo, aby se té dívce dostalo určitého poučení o sexuálním životě, o jeho nástrahách apod. A pak existence člověka, kterému se může svěřit. Možná i kamarádky ze školy by ji otevřely oči. Moc smutné.
Založen: Nov 22, 2009 Příspěvky: 805 Bydliště: Česká republika
Zaslal: ne červen 04, 2023 10:28 am Předmět:
Frantisek100 napsal:
Prostě hrůza. Takže byla chyba nejen na faráři, ale i v té církevní společnosti. Chyběla možnost někde najít pochopení, sdílení apod.
Svěřit něco v rámci ŘKC o nevhodném chování faráře má další a další ponižující a traumatizující účinky pro oběť. Tj ŘKC téměř vždy následně udělá z oběti viníka, aby závadné chování kněze ututlala a oběť umlčela.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.