Tohle téma je složité. Mnoho těhle kapel opravdu ve svých textech mluví o Pánu a káže evangelium. Mnoho z nich ani zdaleka nepřipomíná světské hudebníky. Je ale otázka, jestli některé proudy metalu nejsou problematické sami o sobě díky svému velmi agresivnímu a tvrdému zvuku a řvaným vokálům.
Budu první, kdo se postaví proti zákonickému odsuzování metalu a pýše těch, kteří se pokládají za lepší křesťany, protože ho neposlouchají. Ale rozumím výtkám proti tomuhle stylu jako takovému. Ta hudba v člověku opravdu může vzbuzovat negativní emoce nehledě na text. Sám jsem hodně poslouchal nejrůznější kapely od relativně bezproblémových P.O.D. či Disciple až po Demon Hunter, As I Lay Dying či melodický deathmetal a black metal jako Crimson Moonlight, Crimson Thorn, Renascent a spousty dalších. Vždy šlo o křesťanské kapely, ale i tak můžu říct, že ta hudba je do jisté míry problematická sama o sobě, hlavně pokud jde o krajní proudy.
Další problém vidím v tom, že v těhle proudech je křesťanská scéna docela slabá. A často to člověka táhne ke světským kapelám. A světský metal je už dost problematický. Ne kvůli směšným písničkám jako Highway to Hell od AC/DC, které tu psal Gojim, ale třeba Disciple od kapely Slayer má zajímavý text ("God hates us all"). Nebo z české scény je taky zajímavá Písnička pro Satana od kapely Root..; ) A díky nekvalitě křesťanské scény i její relativně slabé dostupnosti to prostě člověka může táhnout k té světské scéně a to je problém. A byl to i můj problém.
Nechci zákonicky tvrdit, že by křesťan směl, mohl či musel poslouchat metal (ať už mainstreamový heavy či krajní death nebo thrash). Ale sám za sebe můžu říct, že je asi lepší se tomu vyhnout a zůstat u třeba hardrocku, když to člověka táhne k tvrdší hudbě. Tam už křesťan najde alternativy, s metalem je to ale těžké.
Já proti této hudbě nic nemám a když mám náladu, sám si ji poslechnu. Myslím, že ono zlo nelze hledat ve vyjádření, ale spíše v myšlence. Když budu "kázat Boží slovo" prostřednictvím death metalu, není to totéž, jako kdybych "uznával temnotu" melodickým folkrockem. Sto lidí, sto chutí, ale už fakt, že mi někdo kecá do mého osobního vkusu se mi příčí...
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra. Můžete odpovídat na témata v tomto fóru. Můžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Můžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Můžete hlasovat v tomto fóru.